2. helmikuuta 2014

Puikoilta, koukulta ...ja pistelyneuvoja pliiis!

Olen kaivanut vanhoja jämäkeriä työn alle. Saa sitten uudempia joskus...


Neuloin Rose Mohairista tällaisen huivin, ohje löytyi aikanaan jostain blogista. Lankaa meni reilut kaksi kerää. Tämä näyttää kuvassa liian vaalealta ja turkoosilta, oikea sävy on ennemminkin petroolinsininen.


Jostain syystä en oikein tykkää ainaoikein-neuleesta muutoin kuin jossain reunuksissa tms. Nyt tuli sitten siedätyshoitoa siihenkin. Tuo huivimalli saattaisi olla kiva neulottuna jostain ihanasta, tosi ohuesta ja keveästä höttölangasta.


Teinitytölle neuloin tällaisen pipon, lankana Isoveli. Tuo tyyppi on hahmo jostain elokuvasta, en nyt valitettavasti muista tarkemmin. Tyttö laittoi mallikuvan kirjailusta koneen näytölle. Onkohan mulla nyt joku paha aukko yleissivistyksessä...
Joka tapauksessa, on aina kivaa jos lapset kelpuuttavat ja vieläpä itse pyytävät äidin tekeleitä.


Lankakaapista löytyi pieniä keränjämiä Miamista. Neuloin niistä tällaisia pussukoita. Näiden värimaailmassa ei kyllä ole mitään hillittyä tai ainakaan kovin perusteellisesti suunniteltua. Pääsivät nyt alkuun kässäpusseiksi, säilytän näissä keskeneräisiä kutileita. Reissussa vaan saa olla tarkkana, puikkojen päät kun tulevat helposti läpi neuloksesta. Ja eiköhän noille löydy tarvittaessa muitakin käyttökohteita.


 
Käsitöiden säilytystä varten tämäkin... Virkkasin ontelokuteesta korin. Malli on "enimmäkseen" Kauhavan kangasaitan Esteri-kori, mutta päädyin tekemään viimeisestä kerroksesta yksinkertaisemman. Reikäkerroksen päälle on tehty vain kerros kiinteitä silmukoita. Malliin kuuluu piparkakkureunus, mutta sitä tehdessäni kude loppui kesken muutamaa silmukkaa ennen valmistumista. Kori ei myöskään näyttänyt hyvältä, sillä painava reunus sai kyljet lerputtamaan ulospäin.


Tästä lähikuvasta varmaan näkyy paremmin kuteessa oleva kimalle. Tein tästä samasta kuteesta joulun alla pienemmän korin tytön kosmetiikkalahjan säilytyskopaksi.
Sen verran hartiavoimin tuota jäykkää kudetta saa virkata, että nyt otin työn alle tosi paljon ohuempaa lankaa ja työvälineeksi mummulta perityn pienen koukun.


Pistely on edennyt tutun hillityllä vauhdilla. Seitsemäs ruutu menossa, ja tästä tuleekin hyvin täyteen pistelty.

Sitten tarvitsisin neuvoa näppärämmiltä pistelijätovereilta!!!
En tiedä näkyykö kuvassa, mutta tuossa seuraavan ruudun kohdalla pellavakankaassa on reikä! Pystysuunnassa on poikki kolme lankaa, vaakasuunnassa yksi. Minulla on teräväkärkiset pistelysakset, ja ne olivat kaapissa ilman suojakoteloa, ja jonkun käydessä vähän kaivelemassa kaapilla kärjen on täytynyt puhkaista kangas.
Onko vinkkejä miten saisin reiän korjattua? Luulisin että alue tulee pistojen peittämäksi, mutta en ole tarkistanut laskemalla. Olen kuullut vain sen konstin, että katkennut lanka vedetään kokonaan pois ja sen tilalle pujotellaan reunasta otettu uusi lanka. Tämä ei kyllä onnistu, sillä pystysuorat säikeet ovat yli metrin mittaisia, ja ennenkaikkea niiden päälle on jo pistelty.
Minulle ei ole koskaan ennen sattunut tällaista tapaturmaa (tietysti sen sitten pitää sattua näin isossa työssä!), joten kaikki niksit paikkaamiseen ovat vähintäänkin tervetulleita. :)

2 kommenttia:

 1. Voi että olet ahkera neuloja...tuo aina-oikein huivi on minusta ihana siinä kun on pieni röyhelöreunus niin se osuu heti mun makuun 100%
  Olisi varmaan todella hieno neulottuna jostain kuvailemasi tyylisestä ohuemmastakin langasta.Minusta tuo on kyllä kaunis ihan noinkin..

  Sitten pistelyongelmaan ..hmmm,,nyt en kyllä pidä itseäni mitenkään asiantuntijana paitsi että olen ihan vähän tehnyt Hardanger-kirjontaa jonka ideana on juurikin leikata lankoja ja sitten ommella reikien reunat tai liittää kankaaseen uusia lankoja joita sitten ommellaan pitsiksi...
  Mieleeni tuli tästä juontuva mahdollisuus että koska tuo alue jää kokonaan pistojen alle parsisit reiän kohdan kankaan pellava lankoja ohuemmalla langalla eli vaikka ihan ompelukone-langalla ja pistelisit sitten paikan päälle x-pistoja niin että kohdistat rastit oikeille riveille ympäröivän ehjän kankaan mukaan ...vaikea selittäää mutta ehkäpä saat tästä edes jotain apua... Toinen tuntemani vaihtoehto on tehdä työn taakse samasta pellavakankaasta pieni paikka. Silloin pistelet sekä reikäisen kohdan eli rikkäinen kankaan sekä sen alla olevan paikan läpi. Takana oleva kankaanpala pitää olla siis lankasuoraan kohdistettu pistelykankaan taakse ja se jää etupuolelta piiloon kun työ etenee.. You tubesta löytyy varmaan Tutorial video... Voin kysäistä vielä paljon viisaammilta fb.ryhmästä apuja jos nää mun ponnettomat yritykset selittäää olikin hiukan hämäriä.. ;) ;)

  VastaaPoista
 2. Olen paikannut vastaavanlaisen reiän TW:n Travellerista nyppäisemällä työstä reunimmaisen langan, ja ommellut sillä sitten jonkin matkaa pujotellen sen langan mukaan, joka on poikki. Tässä tapauksessa siis pujottelisit alkuperäistä sidosta jäljitellen vaakasuoraan yhden langanpätkän ja pystysuunnassa 3. Ei tarvitse nyppiä mitään lankoja niistä reikäkohdista pois, pujottelet vain täyttäen aukkokohdan ja parisen senttiä aukon molemmin puolin. Ainakin Travelleriini paikkauksesta tuli niin siisti, että hyvä, jos itse sitä huomaan :D Tämä on se konsti, jonka kankaankudonnan opettaja aikoinaan mulle opetti, ja varsinkin pellavassa se toimii oikein hyvin. Siinä kun muutenkin nuo lankojen paksuudet ovat "elävännäköisiä". - On muuten aivan ihana tuo huivi (vaikken minäkään tykkää ainaoikean neulomisesta - se on tylsää :D ), ja pipo vasta on makee! Onko hahmo Tim Burtonin "The Nightmare Before Christmas" -elokuvasta? Tuommoisen voisin kyllä neuloa itsellenikin. Täytyypä pistää muistiin :)

  VastaaPoista